VIELSE i danmark


Hvordan indgåes et juridisk ægteskab?

En ægteskabelig vielse kan foregå på mange måder.

Kirkelig vielse, borgerlig vielse, kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab, kirkelig vielse uden for eget sogn, vielse uden for kirkens rum, ej at forglemme vielse i udlandet, og de mange muligheder der... ja, mulighederne er mange!

Her finder I vigtig information om, hvad I skal tage stilling til forud for jeres vielse.


Kirkelig vielse

Et kirkebryllup er, udover at give hinanden et ja på, at I vil leve resten af livet sammen i et ægteskab, også forbundet med noget religiøst, da præsten under vielsen giver jer en kirkelig velsignelse på jeres kærlighed. Jeres ja til hinanden er samtidig et ja til juridisk indgåelse af ægteskab, og der skal derfor være mindst to vidner tilstede.

Mindst en af jer skal være medlem af folkekirken for en kirkelig vielse. De fleste bliver medlem af folkekirken i forbindelse med deres dåb, og har I ikke aktivt meldt jer ud, er I stadig at finde på medlemslisten.


Kirkelig velsignelse

Mange par bliver gift på rådhuset, men vælger senere at gå i en dansk eller udenlandsk kirke og få velsignelsen. Det kaldes ”kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab”. Den kirkelige velsignelse forløber mere eller mindre som vielsen ved et kirkebryllup.


VALG AF KIRKE

I Danmark kan I som udgangspunkt kun blive gift i en kirke i det sogn, I har adresse. Ønsker I en kirke uden for eget sogn, eksempelvis grundet særlig tilknytning, kan I kontakte den pågældende kirke og spørge om lov til at blive viet der gennem en sognebundsløsning.


KONTAKT PRÆSTEN

Når I har besluttet jer for kirken, kontakter I præsten/ kirkekontoret og aftaler en bryllupsdato og en forudgående samtale - husk at medbringe en prøvelsesattest.


VIELSE UDEN FOR KIRKENS RUM

Drømmer I om at blive borgerligt eller religiøst viet på et sted med særlig betydning for jer? Måske i egen have?

Det er muligt for brudepar at blive kirkeligt/religiøst viet uden for kirkens rum med godkendelse fra jeres sognepræst.

Reglerne omkring borgerlige vielser i det fri er forskellige fra kommune til kommune. Ring til Borgerservice i jeres kommune og spørg til de gældende regler.


VIELSE I ITALIEN

Klik her for at læse om vielse i Italien


      Skrevet af Rigmor Nikander, Bryllupsplanlægger

23 november 2022

Previous
Previous

HOW TO GET LEGALLY MARRIED IN ITALY

Next
Next

OVERVEJER DU AT KØBE VINTAGE TIL DIT BRYLLUP?